3.1 Ihon ravitseminen ja kosteuden lukitseminen

3.1 Miksi voidellaan?

Avainsanat
KASVOVOIDE RAVITSEMINEN KOSTEUDEN KIINNITTÄMINEN SUOJAAMINEN KASVOÖLJYLUONNONKOSMETIIKKA
Ekomarlena-0795
Kesälläkään ei kasvovoiteen käytöstä kannata laistaa. Voide pitää ihon kimmoisana ja kosteuden lukittuna ihoon.

Kasvovoide, tuote jota kaikki käytämme

Kosteusvoide on taatusti tunnetuin ihonhoitotuote puhdistustuotteen ohella. Viimeisenä iholle levitettävä kosteuttaja on tärkeä osa ihonhoitoa.

Tiesitkö, että kosteusvoiteella on tärkeä tehtävä ihon suojaamisessa, kosteuden haihtumisen ehkäisemisessä ja ihonpinnan hyvinvoinnin ylläpitämisessä. Kosteusvoiteita on markkinoilla lukemattomia. Lupauksia ihon muuttumisesta satelee joka puolelta. Osta tämä, tämä on paras jne. saavat meidät pyörälle päästämme, kun pitäisi valita oikea tuote.

Mitä kosteusvoiteen pitäisi ylipäänsä tehdä?

Aikaisemmin puhuimme ihon tarpeista ja näin myös voiteen vaikutusta tarkastellaan samoin. Onko iho ravitsevan ravinnon tarpeessa vai nesteytystä janoiselle. Vaikka kosteutuksen pääpiste on hoitovedessä ja ohuemmissa kosteuttajissa ennen voidetta, voit valita loppuun kasvoillesi kosteuttavamman tai ravitsevamman tuotteen. Tunnistat eron jo koostumuksesta.

Vesimäinen, ohut kosteusvoide

Tuotteet, joissa koostumus on hyvin ohut, sisältävät paljon ihoa nesteyttäviä raaka-aineita, kuten koivunmahlauuteta tai ruusuvettä. Veden sijaan onkin toivottavaa, että tuotteessa olisi jotain iholle hyödyllistä raaka-ainetta suurimpana pitoisuutena. Näin voit taata, että voiteesi tosiaan kosteuttaa ihoasi. Ohuempien kosteusvoiteiden tehtävä on antaa janoisen ihon pinnalle lisäkosteutta. Voide ei imeydy kovin syviin kerroksiin ja sen tarkoitus onkin suojata ja kosteuttaa ihon pintaa. Kuitenkin, voit kosteuttaa ihoasi tehokkaasti myös ohuella voiteella. Tällöin sisältö ratkaisee. Tunnistat varmasti kokemuksen, että olet levittänyt voidetta ja se kuin humahtaa ihoon ja kuitenkin iholle jää kiristävä tunne. Tämä johtuu siitä, että ihon syvemmätkin kerrokset kaipaavat kosteutta, joten muista aloittaa kosteutus jo ennen voidetta -hoitoneste iholle ja huomaat eron taatusti.

Rasvainen, paksu kosteusvoide

Kun iho oma suoja on vaurioitunut iho saattaa punoittaa, hilseillä ja tuntua karhealta. Tällöin iho kaipaa täyteläisempää voidetta ja on hyvä kiinnittää huomiota koostumukseen. Atopiassa, joka on Suomessa yleinen iho-ongelma, ihosta nimenomaan puuttuu rasvalipidejä eli rasvaa. Ihon oma talituotanto on heikko ja ihon kerrosten välissä ei ole tarpeeksi rakennusaineita, jotta iho voisi pysyä kimmoisana ja tehdä tehtävänsä, eli suojata. Myös muissa kuivuuteen taipuvissa ihoissa voi esiintyä samaa ongelmaa. Täyteläinen voide tavoittelee samaa lopputulosta kuin terveellä iholla. Pinta pysyy pehmeänä ja kimmoisana ja iho saa tarpeeksi ravinteita. Tällaisia ihoon kosteutta sitovia sekä ravitsevia raaka-aineita voiteessa voisi olla esimerkiksi sheavoi, kauraöljy tai muut kasviöljyt.

Ekomarlena-0890
Kasvovoiteen käytössä laatu korvaa määrän. Anna ihollesi puhtaita raaka-aineita sisältäviä tuotteita, jotka tukevat ihosi omaa toimintaa.

Täyteläistä öljyllä

Kun ihon tarve yllättäen muuttuu voimme helposti mukautua tilanteeseen, jos osaamme huomata sen. Jos ihollasi on epämukava tunne vielä hoitoveden ja kasvovoiteen jäljiltä, voit seuraavaksi kokeilla joko lisätä hoitonesteen kerroksia tai lisätä kasvovoiteen alle, sekaan tai päälle öljyä. Se, missä vaiheessa ihonhoitorutiiniasi öljyä käytät, voit itse määrittää kokeilemalla. Kotona olisi aina hyvä olla kasvoille sopivaa kasviöljyä, koska se on jopa yksinään erinomainen ihon ravitsija. Monilla meillä on ajatus öljystä ja ihon öljyisyydestä. Eihän rasvoittuvalle iholle voi laittaa öljyä? Kyllä voi ja se on itseasiassa hyvin toivottavaa. Iho, kuten kehokin tarvitsee laadukasta rasvaa eli kasviöljyjä. Kun iho tuottaa liikaa rasvaa eli sen talituotanto on kiihtynyt, on monesti kysymys kuivuuteen liittyvästä ongelmasta. Kun iho saa tarpeeksi ravinteita öljystä, se vaikuttaa talituotantoon hillitsevästi. Voit käyttää öisin öljyä, jos et pidä öljyisestä tunteesta iholla. Myös laatu on ratkaiseva tekijä määrän sijaan. Jo kaksi pientä pisaraa öljyä tekee ihmeitä ihollasi. Muista, että rasvahapot ovat ihon toiminnan kannalta välttämättömiä rakennusaineita.

Muista myös silmänympärys

Silmänympärysihosi on noin neljä kertaa ohuempaa kuin muu kasvojen iho. Tästä syystä sinne eivät sovi suoraan samat tuotteet kuin kasvojen iholle. Silmänympärysiholla ei myöskään ole juurikaan omaa talituotantoa. Tämän vuoksi, se on hyvin altis kuivumiselle. Erinomainen tapa kosteuttaa myös silmänympärysihoa on hoitoneste. Voit taputella sitä kevyesti ja halutessasi lisätä vielä silmänympärysvoidetta. Huomiothan, että kun käytät hoitonestettä silmänympäryksille, silloin tuotteessa ei saisi olla kuorivia ominaisuuksia tai antiseptistä vaikututa. Jos et kärsi kuivuudesta tai muista ongelmista, voi hoitoneste riittää silmänympärysihon tuotteeksi.

Ihonhoidon verkkokurssi

Rutiini 1. Puhdistus


Rutiini 2. Kosteutus


Rutiini 3. Voitelu