1.1 Puhdistamisen teoriaa

Meillä on paljon puhtauteen liittyviä uskomuksia, jotka tulevat jopa lapsuudesta saakka. Mäntysuovan tuoksu, narskuvan puhdas tai saippuaa sen olla pitää. Kuitenkin nykytiedon valossa sanottaisiin, että asia on juuri päinvastoin. Tämän päivän iho-ongelmia ovat liikahoito, vahvat puhdistavat ainesosat ja näistä johtuva herkistyminen.

Ihomme pinnalla on oma bakteerikantansa, mikrobiomi. Samalla tavalla kuin suolistossa ja limakalvoilla, sen tehtävänä on korjata ja suojata. Ihon omat bakteerit ylläpitävät luonnollista tasapainoa. Päivittäinen vahva puhdistus tekee iholle ja sen omalle mikrobiomille saman kuin antibioottikuuri suolistolle. Siinä menee kaikki bakteerit, niin hyvät kuin pahatkin. Tällöin tilanne keikahtaa helposti päälaelleen ja iholla on valloillaan bakteerien villi länsi, missä seriffit, eli "hyvisbakteerit", on pesty pois.

Jotta voimme suojata tätä tärkeää elintämme, opetamme tässä osiossa, miten saat puhtaan ihon hellästi, mutta tehokkaasti. Oikotietä onneen ei ole (tässäkään asiassa) ja suosittelemme, että annat itsellesi aikaa omaksua uudenlaiset rutiinit. Ihon puhdistukseen saa kulumaan noin kaksi minuuttia. Se on kuin hampaiden pesu. Kun malttaa käyttää hetken enemmän kuin huvittaisi, saa tuloksia.

Iho-ongelmat kuriin oikeanlaisella puhdistuksella

Ihon tehopuhdistus saippualla tai muilla voimakkaasti pesevillä ja liuottavilla aineilla aiheuttaa aina ongelmia. Sanonta menee lapsi pesuveden mukana on omiaan kuvaamaan tätä voimakkaan ihonpuhdistuksen kuviota.

Aina kun peset ihoa saippualla tai vaahtoavilla tuotteilla, viet samalla mukana meikin ja lian lisäksi ihon oman rasvan. Ihomme on viisas elin, joka tulkitsee sen pinnalla tapahtuvia muutoksia. Vahva peseminen aktivoi ihoa tuottamaan lisää rasvaa eli talituotanto kiihtyy. Kierre on valmis. Kuivunut ihon pinta on kuin tiilimuuri, jota ei noin vain läpäistä. Nyt siis ihosi tuottaa talia, joka ei pääse ihosta kuivuneen pinnan takia normaalisti poistumaan. Näin iholle alkaa muodostua ihonalaisia tukkeumia ja epäpuhtauksia. Tällöin alamme helposti kuivattamaan ihoa lisää, jolloin tilanne vain pahenee. Ammatissamme näemme tämän kierteen aiheuttamia epäpuhtaita ihoja paljon.

Toisena ongelmana voimakkaasta puhdistuksesta aiheutuu ihon herkistyminen. Kun iholta pestään toistuvasti sen oma mikrobiomi, alkaa siinä jylläämään pahat bakteerit, joita vastaan iho ei pysty suojautumaan. Tämä aiheuttaa helposti tulehdusta ja ihottumaa iholla. Kutina, punoitus ja kuivat läiskät ovat merkkejä epätasapainossa olevasta mikrobiomista.

Iholta pestään pois vain sinne kuulumaton lika ja siihen toimii erinomaisesti puhdistusöljy tai -maito. Tukeaksesi ihosi toimintoja voit myös valita ihonhoitotuotteita, joissa on prebiootteja, jotka ruokkivat ihon omia hyviä bakteereja. Näin vahvistat ihosi omaa suojaa ja tuet sen terveyttä.

Puhdistustuotteiden eroja

Nyt kun ymmärrämme hellävaraisen puhdistamisen tärkeyden, seuraavaksi on aika puhua erilaisista puhdistustuotteista ja miten niitä käytetään. Vaikka olisit pessyt ihoasi samalla tuotteella jo vuosia, aina on suositeltavaa kokeilla vaihtaa hellempään. Monesti ihmettelemme ihollamme tapahtuvia muutoksia, emmekä osaa yhdistää niitä niinkin arkiseen asiaan, kuin ihon puhdistamiseen.

Ekokosmetologeina emme suosittele vaahtoavia puhdistustuotteita jatkuvaan käyttöön. Kuitenkin puhdistusvaahdoilla ja -geeleillä on eroja ja voit lukea niistä lisää alta.

Puhdistusmaito

Emulsiomainen ja nimensä mukaan maitomaisen kevyt koostumukseltaan. Puhdistusmaito on erinomainen kevyen meikin puhdistukseen ja hellään hoitoon, sen ihoystävällisyyden vuoksi. Puhdistusmaito levitetään aina kuivalle iholle, jonka jälkeen pyöritellen irrotetaan lika iholta. Hiero kasvojen ihoa kauttaaltaan noin minuutin ajan. Voit oman mieltymyksesi mukaan huuhdella puhdistusmaidon vedellä tai pyyhkiä pois kostutetulla kestovanulapulla tai musliiniliinalla.

Puhdistusöljy

Öljy on tuotteena monipuolinen ja hyödyllinen iholle monella tapaa. Voit poistaa iholta runsaammankin meikin ja aurinkotuotteet. Saat tuotteen kasviöljyjen ravitsevuuden ihollesi ja öljyllä on myös epäpuhtauksia pehmittävä vaikutuksen. Kemiassa tunnettu termi samanlainen liottaa samanlaista voi soveltaa ihonpuhdistukseen. Kun ihollasi on rasvaisia tuotteita; meikkivoidetta tai aurinkotuotetta, saat ne parhaiten puhdistettua öljyllä. Puhdistusöljyn koostumus on "ihoidenttinen" eli se ei muuta ihon omia toimintoja eikä uhkaa sen tasapainoa.

Markkinoilla kahdenlaisia puhdistusöljyjä; vedellä huuhdeltavia, jota poistuvat helposti vedellä sekä veteen liukenemattomia jotka vaativat puhdistutukseen kaveriksi kestovanun tai pesukintaan.

Veden kanssa huuhdeltava puhdistusöljy muuttuu koostumukseltaan helposti pois pestäväksi, maitomaiseksi veden kanssa. Tämä tuote irrottaa meikin, aurinkotuotteet ja epäpuhtaudet helposti ihoa ärsyttämättä. Levitä tuotetta kuivalle iholle, pyörittele , ota vettä käsiisi ja toista. Tunnet, kuinka öljy sulaa maitomaiseksi ja näin voit helposti huuhdella sen pois.

Veteen liukenemattomien täysöljyjen; jojoba-, manteli- tai ruokaöljyjen; oliivi- ja kookosöljyn koostumus pysyy samana ja käyttäessäsi niitä, tarvitset puhdistukseen avuksi kasvosienen tai kestovanulapun. Tällaiset öljyt sopivat erinomaisesti myös kaksoispuhdistuksen (lue lisää alta) ensimmäiseen vaiheeseen tai kun haluat välttää vesipesua ihosi ollessa hyvin herkkä.

Huomioithan, että puhdistusöljystä ei välttämättä käy ilmi kummanlainen se on, ellet lue käyttöohjetta. Täyteläisemmät öljyt, esim. öljykakut vaativat puhdistuksen kaveriksi pesukintaan tai kestovanulapun.

Puhdistusvaahto

Voi olla valmisvaahto, jolloin se on pumpussa ja saat sen käsiisi valmiina tuotteena tai puhdistusvaahto, joka täytyy vaahdottaa itse. Silloin tuote on voidemainen ja siinä käy ilmi, että se on foaming eli vaahtoava. Vaahtoava tuote levitetään kostutetuille kasvoille ja huuhdellaan aina vedellä. Se sopii hyvin suihkussa käytettäväksi. Puhdistusvaahtoja voi käyttää silloin, jos ihollasi ei ole mitään ongelmia. Muista, että monia vaahtoja ei juuri niiden vahvuuden takia suositella herkälle tai kuivalle iholle. Ammattilaisina, emme suosittele ihon jatkuvaan puhdistamiseen vaahtoavaa tuotetta.

Puhdistusgeeli

On koostumukseltaan kirkasta ja nimensä mukaan geelimäistä. Puhdistusgeelit vaahtoavat aina veden kanssa ja niitä onkin tarkoitus ottaa kädelle pieni määrä ja tehdä vaahto ennen iholle vientiä. On tärkeää, että ensin vaahdottamalla kädelläsi laimennat tuotteen ja aktivoit sen toimimaan iholla kevyemmin. Puhdistusgeeli levitetään kostutetuille kasvoille ja huuhdellaan aina vedellä. Käytä puhdistusgeeliä harkiten. Se on yksi vahvimmista puhdistustuotteista, eikä näin ole monelle iholle paras vaihtoehto.

Puhdistusvaahtoa ja -geeliä voisi käyttää kaksoispuhdistuksen toisena osana. Tällöin ensimmäinen tuote iholle on puhdistusöljy ja -öljy ja se suojaa ihoa liian pesevältä vaikutukselta. Lue lisää kaksoispuhdistuksesta alta.

Viimeisessä osiossa käymme läpi mitkä tuotteet soveltuvat millekin ihon "tilalle". Tätä voi käyttää myös ihotyypin mukaisesti puhdistustuotetta valitessa. On tärkeää osata huomioida vuoden aika ja ihon sen hetkinen vointi, kun mietit millaisen tuotteen valitset.

Puhdistuksen tehostaminen

Kun iholla on paljon puhdistettavaa on olemassa oivia tuotteita tehostamaan tuotteiden tehoa. Konjac -sieni on monitehoinen tuote, jota voi käyttää niin aamuisin kirkastamaan väsynyttä ihoa, kuin iltaisin meikin puhdistuksen jälkeen.

Konjac-sieni on myös ihonhoidollinen tuote, joten sitä käytetään puhdistuksen lisänä. Tällä tuotteella voit erinomaisesti huolehtia aurinkotuotteiden syväpuhdistamisesta tehokkaasti, mutta hellävaraisesti. Sieni on valmistettu kasvikuidusta, konjac-juuresta, joka on biohajoava ja näin hyvin ekologinen valinta. Suositus olisi, että konjac-sientä käytettäisiin puhtaalle, kostealle iholle, jotta hyötyisit myös sen hoitavista vaikutuksista. Se kuorii kevyesti ja kirkastaa ihon pintaa. Voit käyttää sitä satunnaisesti, aina kun kaipaat tehoja tai päivittäin, jos ihosi ei ole herkistynyt.

Kastele sieni runsaalla vedellä, jolloin se turpoaa ja pehmenee. Pyörittele kasvot, kaula ja decoltee läpi pehmein liikkein. Sinun ei tarvitse huuhdella ihoasi. Huuhtele sieni käytön jälkeen ja ripusta se aina roikkumaan ilmavasti. Näin se pysyy hygieenisenä.

Jos käsin hoitoveden levittäminen ei ole sinun juttusi, kestovanulappu voi olla! Kestovanulappu on uudelleen käytettävä ja pestävä puuvillasta tehty kankainen vanulappu. Kostuta kestovanulappu ensin, niin se ei ime kasvo- tai hoitovettäsi liikaa. Voit käyttää sitä myös poistamaan iholta puhdistusmaidon tai -öljyn, kun haluat tehostaa puhdistusrutiiniasi.

Ihanan spa-tunnelman luomiseksi kotona voit hankkia itsellesi hoitolassa käytössämme olevat Unna Nordic -pesukinnas. Kastelemalla nämä kintaat kuumalla vedellä ja pyyhkimällä niillä iholta pois puhdistustuotteet, saat samalla aikaan rauhoittavan vaikutuksen. Nämä lämpimät kompressit auttavat avaamaan ihohuokosia ja tehostavat puhdistustuotteiden vaikutusta. Voit kokea hemmottelevan ja rentouttavan hetken samalla kun hoidat ihoasi kotona.

Käyttäessäsi kestovanulappua tai kompressia, levitä iholle ensin puhdistusmaito tai -öljy, kostuta kinnas/vanu ja pyyhi sillä kasvot puhtaaksi. Sinun ei tarvitse enää huuhdella ihoa tämän jälkeen, mutta voit tehdä sen jos haluat.

 

Kaksoispuhdistus on ihonhoitorutiini, joka ei välttämättä ole tarpeellinen jokapäiväisessä ihonhoidossa. Käymme kuitenkin läpi sen pääpiirteet tässä. Kaksoispuhdistus tarkoittaa käytännössä ihon puhdistamista kahdella erilaisella tuotteella. Tämä rituaali juontaa juurensa erityisesti Japanista ja Etelä-Koreasta, joissa kaksoispuhdistus on yleisesti käytössä.

Kaksoispuhdistus koostuu seuraavista vaiheista:

  1. Meikinpuhdistus ja epäpuhtauksien puhdistus öljypohjaisella puhdistustuotteella: Ensimmäisessä vaiheessa käytetään öljypohjaista puhdistustuotetta, joka poistaa tehokkaasti meikin, lian, ilmansaasteet ja ylimääräisen talin iholta. Öljypohjainen tuote liuoittaa ja hajoittaa meikin sekä lian, jolloin ne voidaan helposti pestä pois.

  2. Ihon syväpuhdistus vesipohjaisella tuotteella: Toisessa vaiheessa käytetään vesipohjaista puhdistustuotetta, kuten vaahtoa tai geeliä, jotka tupla puhdistavat ihoa  ja poistavat jäämät ensimmäisen vaiheen puhdistuksesta.

Kaksoispuhdistusta kannattaa kokeilla erityisesti silloin, kun iholla on enemmän puhdistettavaa, esimerkiksi runsaan meikin tai epäpuhtauksien vuoksi. Jos käytät kevyttä päivämeikkiä, johon kuuluu vain kevyt pohja ja ripsiväri, kaksoispuhdistus ei välttämättä ole tarpeen. Sen sijaan, kun olet käyttänyt runsaamman iltameikin pohjustuksineen, saattaa olla suositeltavaa puhdistaa iho huolellisemmin.

Kaksoispuhdistuksen aikana voit huuhdella ihon vaiheiden välissä, tai vaihtoehtoisesti levittää vesipohjaisen geelin tai vaahdon suoraan öljyn päälle. Tällä tavoin öljy toimii myös suojana iholle, estäen vesipohjaisen tuotteen liian voimakkaan puhdistavan ja kuivattavan vaikutuksen. Näin varmistetaan, että iho säilyy kosteutettuna eikä turhaan kuivu

Muista kuitenkin, että jokaisen ihonhoitorutiinin tulisi perustua omalle ihotyypillesi ja tarpeillesi. Kaksoispuhdistus voi olla hyödyllinen lisävaihe, mutta se ei välttämättä sovi kaikille ihotyypeille tai jokaiseen tilanteeseen. Kokeile rohkeasti erilaisia hoitomenetelmiä ja löydä juuri sinulle sopivin tapa hoitaa ihoasi.

Seuraava (1.2 Kuinka puhdistetaan)

Ihonhoidon verkkokurssi

Rutiini 1. Puhdistus


Rutiini 2. Kosteutus


Rutiini 3. Voitelu