Ihonhoito ja luonnonkosmetiikka raskausaikana

Ihonhoito ja luonnonkosmetiikka raskausaikana

 

Raskausaika, synnytys ja näiden jälkeen myös imetysaika ovat naisen keholle todellinen myllerrys. Hormonaaliset muutokset sekä muuttuva keho vaikuttavat omalla tavallaan myös ihoon.

Toisilla raskausaika voi olla helpotus moniin iho-ongelmiin, kun taas toisilla se voi tuoda mukanaan haastavia muutoksia, joihin ei ole aiemmin elämässä tottunut. Nyt jos koskaan on syytä hemmotella ja hoivata itseään! Samalla kuitenkin kosmetiikan turvallisuutta ja terveysvaikutuksia koskevat kysymykset nousevat vieläkin painavammiksi, sillä nyt niillä on vaikutusta myös kasvamassa olevan uuden pienen ihmisen hyvinvointiin.

Aihe on kuitenkin myös sellainen, johon on hankalaa löytää virallista tietoa. Eri maiden suositukset poikkeavat hieman toisistaan. Tanska tuntuu olevan ainakin pohjoismaiden joukossa edelläkävijä - Tanskan ympäristöministeriö on listannut joitakin synteettisiä ainesosia, joita se suosittelee vältettävän raskausaikana. Suomessa puolestaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee yleisesti vähentämään ja kohtuullistamaan kosmetiikkatuotteiden käyttöä raskausaikana. Esimerkiksi HUS suosittelee kohtuullistamaan kosmetiikan käyttöä raskauden aikana myös sen vuoksi, että ihon pintaverenkierto voi raskausaikana lisääntyä ja siten iholta voi imeytyä aineita verenkiertoon tavanomaista enemmän.

Kosmetiikan turvallisuuden tutkimusta ei koske samanlaiset yhtä tiukat vaatimukset kuin esim. lääkkeitä. Kosmetiikassa onkin runsaasti aineita, joita ei ole tutkittu sikiön kehitystä ajatellen. Erityisesti eri aineiden yhteisvaikutuksista ei ole kovinkaan paljoa tietoa tarjolla. Kosmetiikkaa on hyvä käyttää kohtuudella, mutta mistään ei välttämättä tarvitse luopua, jos on perillä tuotteiden sisällöstä ja vaikutuksista. Miten ja minkälaista kosmetiikkaa raskausaikana sitten voisi levollisin mielin käyttää ja mitä puolestaan kannattaisi välttää?

 

 

Siirtymällä ekosertifioituun luonnonkosmetiikkaan, putoaa vältettävien tuotteiden ja ainesosien joukosta pois automaattisesti oikeastaan kaikki.

Luonnonkosmetiikka on siis kaiken kaikkiaan helppo valinta raskausajan ihonhoidossa. Asiaa pitkään ja perusteellisesti tutkittuamme olemme tulleet siihen tulokseen, että luonnonkosmetiikassa oikeastaan ainoastaan eteeriset öljyt ovat tarkemman pohdinnan arvoinen aihe raskausajan kosmetiikan käytön osalta (näistä lisää alempana).

Luonnonkosmetiikkaa käytettäessä pois jäävät esimerkiksi synteettiset säilöntäaineet ja hajusteet, joista osan on todettu toimivan muun muassa lapsen syntymäpainoa alentavasti tai hormonihäirikköinä, useimmiten estrogeenin kaltaisesti. Hormonihäiriköt voivat vaikuttaa kehittyvän lapsen sukupuoli- ja lisääntymisominaisuuksiin sekä hormoniriippuvaisten kasvainten, kuten rintasyövän syntyyn vielä myöhemmälläkin iällä.

Välillä törmäämme väittämään, että luonnonkosmetiikka olisi synteettistä kosmetiikkaa allergisoivampaa, mutta itse asiassa asetelma saattaakin olla päinvastainen. Muun muassa eteerisen öljyn yhtenä komponenttina voi olla jokin sellainen ainesosa, joka on synteettisessä tuoksussa aiheuttanut käyttäjälleen allergisen reaktion, mutta luonnollisessa kokonaisuudessa kyseinen tuoksu ei aiheutakaan haittavaikutuksia. Tämä voi perustua siihen, että keho tunnistaa luonnolliset ainesosat, kuten luonnolliset eteeriset öljyt, eikä sen “hälytysjärjestelmä” siten aktivoidu. Tässäkin mielessä voimme sydämellisesti suositella luonnonkosmetiikkaa myös raskausajan ihonhoidossa.

 

 

Eteeriset öljyt raskausaikana

Eteeriset öljyt vaikuttavat ihmiseen joko hengityksen tai ihon verenkierron kautta. Ne ovat hyvin aktiivisesti vaikuttavia, aromaattisista kasveista uutettuja tuoksuvia yhdisteitä. Koska eteeristen öljyjen vaikutuksia kehittyvään alkioon/sikiöön ei tunneta, niitä ei ole suositeltavaa käyttää raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana, kun alkion kaikki tärkeät elimet ja rakenteet kehittyvät. Tämän jälkeen useimmat eteeriset öljyt ovat turvallisia laimennettuina eli tuotteen osana tai pari tippaa pohjaöljyyn, kuten viinirypäleensiemenöljyyn sekoitettuna tai haihdutettuina huoneilmaan diffuuserin tai tuoksulyhdyn avulla.

Eteerisiä öljyjä käytetään luonnonkosmetiikassa monien hoitavien ominaisuuksiensa, tuoksujen sekä tuotteen säilyvyyden parantamisen vuoksi. Tuotteen osana eteeristä öljyä on useimmiten minimaalisen pieni määrä ja ne ovat luonnollisia, haihtuvia öljyjä. Onkin hyvä muistaa, että vaikka eteeristen öljyjen käyttö raskausaikana vaatiikin tarkkuutta, ovat ne tuotteen yhtenä ainesosana niin pienessä osassa, että huolestua ei tarvitse, vaikka raskauden ensimmäisenkin kolmanneksen aikana sattuisikin käyttämään tuotetta, jonka osana on eteerisiä öljyjä. 

 

 

Ihonhoito raskauden ja imetyksen aikana

Uuden tulokkaan syntymään valmistautuminen on omanlaisensa prosessi - miten sen lomassa ehtisi vielä ryhtyä kemistiksi ja tutkia kosmetiikan ainesosaluetteloja? Entäs mitkä tuotteet olisivat erityisen hyödyllisiä nimenomaan raskausaikana?

Kaikkien teidän ihanien äitien avuksi me Marlenan tiimi olemme nyt koonneet valmiiksi tuotepaketteja, joista löytyy raskauden ajalle ja sen jälkeenkin käytettäväksi omat sopivat tuotteensa, joita voi käyttää turvallisin mielin säännöllisessä päivittäisessä ihonhoidossa. <3

MaMa- ihonhoitopaketti sisältää:

- Ekopharman Mustikka -linjan tuotteita, jotka eivät sisällä lainkaan eteerisiä öljyjä ja ovat tuoksuttomia, joten niiden ei pitäisi myöskään aiheuttaa pahoinvointia, mikäli hajuaistisi tuntuu raskauden myötä muuttuneen ja erilaiset tuoksut saattavat aiheuttaa ellotusta.

- Kasvavan vatsan ja koko kehon hellimiseen sopivan MoiForest Microbiome Magic Oil -öljyn, joka sopii myös vauvan hierontaan ja kylpyihin!

LuksusMaMa-paketista löytyvät Mama-paketin sisältämien tuotteiden lisäksi: 

- Famo-palashampoo koko perheelle sekä Hurraw! Unscented -huulivoide

- Lip Organic Intimate Care -intiimialueen tuotteet, kuten kosteuttava puhdistusöljy, jotka kaikki yhdessä helpottavat hormonitoiminnan ja synnytyksen mukanaan tuomia muutoksia intiimialueella.

- Uudelle tulokkalle oma ihana MoiForest Nurturing Forest Dust Baby Cream -voide, joka vahvistaa pienokaisen mikrobiomia ja hellii helposti kuivuvaa ihoa.

 

Ihon hoitamisesta ei tarvitse luopua raskausaikana, sillä sopivia tuotteita myös raskauden herkimmille alkuajoille löytyy hyvin. Ensimmäisen kolmanneksen jälkeen voit käyttää turvallisesti kaikkia valikoimamme tuotteita!

Rentoutuminen ja itsensä helliminen ja hoitaminen ovat tärkeitä raskausaikana samoin - tai jopa enemmänkin - kuin aiemmin. Raskausaikana myös vauva nauttii rentoutuneen äidin olemuksesta, levollisesta sykkeestä ja pysähtyy ihmeissään kuulostelemaan vatsan hierontaa.

Raskauden ja äitiyden aikana onkin paikallaan ottaa välillä omaa aikaa vaikkapa MarjaMama -hemmotteluhoidon muodossa. ;) Hoidon voi ostaa myös lahjakorttina.

Varaa aika hoitoon! MarjaMama löytyy hemmotteluhoidot -kohdasta.

 

Kaikkea hyvää oleville ja tuleville äideille toivottaen,

Ekohoitola Marlenan tiimi

  

Lähteet:

HUS:

https://www.hus.fi/potilaalle/nain-saat-apua/aidin-laakeneuvonta-teratologinen-tietopalvelu/muut-altistukset

Yle: 

https://yle.fi/uutiset/3-10215276

 

Äitiysneuvolaopas.

https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/110521/THL_OPA2013_029_verkko.pdf?sequence=3&isAllowed=y

Sepponen, H. - Kettunen, S. 2022. Raskauden aikana vältettävät kemikaalit ja elintarvikkeet. Opinnäytetyö. Savonia AMK. 

https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/703281/Sepponen_Hilla_Kettunen_Suvi.pdf?sequence=4

Tanskan ympäristöministeriö.

https://mst.dk/kemi/kemikalier/saerligt-for-borgere-om-kemikalier/tema-gravid/i-badevaerelset/

Duodecim. Terveysportti. Lääkärin tietokannat.

https://www.terveysportti.fi/apps/dtk/ltk/article/nla00057/search/suositus%20kosmetiikka?db=207533

 

 

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen kuin ne julkaistaan.

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.