Elämää ongelmaihon kanssa

Elämää ongelmaihon kanssa

Rosacea eli Ruusufinni

Rosacea on tulehduksellinen ihosairaus. Se on kolme kertaa yleisempää naisilla ja esiintyy yleensä ylittäessä 30 vuoden iän.

Oireet vaihtelevat punoituksesta, pintaverisuonien laajentumisesta, kuumotuksen tunteeseen. Iholla voi esiintyä märkäpäitä ja pieniä näppylöitä. Iho on usein herkkä ja pintakuiva.

Useimmissa tutkimuksissa rosaceaan on liitetty myös suoliston mikrobiston epätasapainotila ja hermostollinen yliherkkyys, joka voi puhjeta pitkään jatkuneen stressin seurauksesta. Helposti stressaantuminen, kuormittuminen ja  asioiden murehtiminen aiheuttavat kehossa hermoston valmiustilaa. Sanotaankin usein, että ruusufinni on tunnollisten suorittajien ongelma. Stressillä on ihon tilaa pahentava vaikutus. Rosacean tarkka syntymekanismi on edelleen epäselvä ja koska se on monitahoinen iho-ongelma, sen hoidossa kannattaa huomioida kokonaisuus.

Vinkkejä rosacean hoitoon

  • Älä käytä voimakkaasti ihoa stimuloivia ihonhoitotuotteita, kuten happokuorintoja (vain ammattilaisen kanssa valittuja), voimakkaasti hajustettuja tai ihon uudistumista aktivoivia tuotteita. (Esim. anti-age-tuotteet saattavat pahentaa ihon tilaa).
  • Tunnista ruoka-aineet, jotka pahentavat tilannetta ihollasi. Monelle kahvi, punaviini, sekä tuliset ruuat voivat pahentaa tilannetta. Nämä ovat kuitenkin yksilöllisiä.
  • Vältä auringossa oleilua ja suojaa iho luonnonkosmetiikan aurinkosuojilla, joissa on fysikaalinen suoja. Jos mahdollista suojaa kasvojen ihoa hatulla tai pysyttele varjossa.
  • Hermoston rentouttaminen on hoidossa yhtä tärkeää kuin oikeiden hoitotuotteiden löytäminen. Yritä löytää jokin rentouttava ja rauhoittava hengitys-, meditaatio- tai joogatekniikka, josta pidät. Metsässä kävely tai mikä tahansa, joka laskee stressitasojasi.
  • Ammattilaisen avulla onnistut varmemmin valitsemaan oikeat hoitotuotteet juuri sinun ongelmaan.

(Varon, Maria 2020, Elävä iho)

 

Ekohoitola Marlena

 

Minun rosaceani

Tästä voit lukea omakohtaisen kokemuksen kosmetologin kirjoittamana iho-ongelman hoidosta. Kirjoittaja on 33-vuotias ekokosmetologi, Satu, jolla on pitkä kokemus alalta, niin hoito- kuin asiakaspalvelutyöstä.

***

Olen kamppaillut punoittavan, couperoottisen ihoni kanssa jo vuosia. Ihollani on taipumusta lehahdella punaiseksi (stressaavat tilanteet) ja sille nousee paikoitellen kutiavaa ihottumaa. Saan myös satunnaisesti pieniä finnimäisiä näppylöitä, jotka eivät mielestäni johdu rasvoittumisesta. 

Ennen kollegan arvioita, en ymmärtänyt mistä on kyse. Koitin hoitaa ihoani milloin milläkin voiteilla, kuorinnoilla ja/tai naamioilla, jotka todennäköisesti vain pahensivat ongelmaa.

Ajoitan mahdollisen rosaceani puhkeamisen läheisen kuolemaan n. neljä vuotta sitten. Ihoni oli siihen saakka ollut hyvä ja pystyin hoitamaan sitä lähes millä tahansa tuotteilla. Oleskelin tuohon aikaan myös pitkiä aikoja ulkomailla ja altistuin siis auringolle eri tavalla kuin Suomessa. Ruokavalioni muuttui myös stressin myötä epäsäännöllisemmäksi ja epäterveellisemmäksi. Nämä kaikki ovat hyvin tunnistettuja vaikuttavia tekijöistä rosacean synnyssä.

Iho alkoi oireilla poskilta punoituksena ja näppyinä, joita en tunnistanut. Iho lehahteli punaiseksi, eikä se helpottanut normaaleilla ihonhoitorutiineillani. Iho ei kestänyt kuorintaa, eikä suurinta osaa ihonhoitotuotteista, joita olin tottunut käyttämään. Kuin tyhjästä kutiavat läiskät ilmestyivät poskille aina silloin tällöin ja iholle kehittyä ryhelmäistä ihottumaa.

Minulla kesti vuosia tajuta mistä oli kyse, vaikka olen kosmetologi itsekin. Vaiva on hyvin yleinen meidän aikuisuuteen siirtyvien tai siellä jo olevien keskuudessa. Itse yhdistän sen selkeimmin suureen elämänmuutokseeni, suruun ja stressiin, jota koin tuolloin. Näinä vuosina, aina kaikissa tilanteissa, joissa elämässäni on ollut stressitekijöitä, on ihoni reagoinut niihin. Tätä ominaisuutta tai toisin sanoen herkkyyttä, ei ihoni oireillut aiemmin. 

Lukiessani rosaceasta, voin huomata yhtäläisyydet ihollani. Ihoni on muuttunut selkeästi herkemmäksi, ja sillä mitä iholleni laitan, on väliä.

Ihonhoidon ohella olen huomannut, että ihoni on parempi aina kun olen ollut esimerkiksi mökillä rentoutumassa luonnossa, harrastanut joogaa tai muita mindfullness/meditaatio-harjoituksia. En voi toki sanoa, että ne ovat ratkaisu sinun kohdallasi, mutta suosittelen kokeilemaan. Rosacean puhkeamiseen yhdistetään hermostollisia stressitekijöitä, jolloin kaikki sitä rauhoittava toiminta vaikuttaa myös ihoon. Tykkään käydä myös säännöllisesti toisella hoidossa. Oli hoito rentouttava kasvohoito tai esimerkiksi hieronta. Koen, että se on tehokkain tapa rauhoittaa elimistöä ja antaa iholle sitä huomioita mitä se kaipaa.

Minulle on myös suositeltu mikroneulausta. Olen kuullut, että siitä on ollut apua monille, varsinkin aikuisihoisille, ja seuraavaksi haluaisinkin kokeilla sitä.

 ***

 RUUSUFINNIN HOITAMINEN KOTONA

Kun ruusufinni on tunnistettu, tai kun sitä jo epäillään, on ihonhoitorutiini hyvä siistiä mahdollisimman yksinkertaiseksi ja hellävaraiseksi. Puhdista ihoa hellävaraisesti, huolehdi riittävästi kosteutuksesta hoitonesteellä ja seerumilla sekä rauhoita ihoa hyvällä hoitovoiteella.

1. VAIHDA VAAHTOAVAT PUHDISTUSTUOTTEET MAITOON TAI ÖLJYYN

Käytän BTB13 Pro-Age Cleansing Emulsion - Hellävarainen puhdistusemulsiota silloin, kun ihollani on hieman sävyttävää kosteusvoidetta tai muuta kevyttä meikkiä. Silloin kun olen meikannut vahvemmin, puhdistan ihoani öljyllä. Käytän silloin tällöin myös kaksoispuhdisuksena öljyn jälkeen vaahtoa, muttei se sovi päivittäiseen käyttöön.

2. KÄYTÄ HOITAVAA KASVOVETTÄ

Minun ihoni kuivuuden hoidossa tehokkaimmin on toiminut rauhoittava BTB13 Intense Hydration Toner -Kosteuttava kasvovesi. Käytän joka aamu ja ilta ensimmäisenä puhtaalle iholle yhden tai kaksi kerrosta kosteuttavaa kasvovettä. Levitän tuotteen käsin ja kerrostan toisen jo pian ensimmäisen taputtelun jälkeen.

3. OTA TEHOSEERUMI KÄYTTÖÖN

BTB13 Medical Skin Relief Serum -SOS tehoseerumi on loistava apu nimenomaan rosacean hoidossa ja se on todella tuote, josta en luovu. Yksi pumppaus hoitoveden jälkeen iholle aamuin illoin pitää epätasapainoisen ihoni kurissa.

4. VIIMEISTELE VOITEELLA

Hoitovoiteena käytän BTB13 Medical Anti-Redness Cream - Rauhoittava 24h hoitovoide, joka ihanasti sitoo kosteuden ja tehoaineet sekä ravitsee ja rauhoittaa ihoa.
Lisäksi
Käytän vielä näiden lisäksi pari kertaa viikossa Konjac-sientä. Kostutan sienen ja hieron sitä hellästi kasvoille sen jälkeen, kun olen puhdistanut meikin iholta. Tämä ajaa kuorinnan asemaa, jota välttelen ihoni herkkyyden vuoksi. 
Couperoottiselle ja herkälle iholle voi käyttää kerran viikossa kosteuttavaa ja rauhoittavaa kasvonaamioita.
 

 

Tein noin kahden kuukauden mittaisen kokeilun Marlenan suosittelemilla BTB13 -tuotteilla, joihin olen ollut erittäin tyytyväinen. Ihoni on rauhoittunut ja voi paremmin. Paikoitellen, stressaavissa tilanteissa saan ihottumaa, joka kuitenkin lähtee piankin pois, jos voin olla hankaamatta tai ylihoitamatta sitä. Yllä omani sekä myös monien kosmetologien suositteleman ihonhoitorutiini rosacealle. Voin rehellisesti sanoa, ettei ihoni ole ollut näin hyvä pitkään aikaan.

 

 

Kuvassa ennen ja jälkeen hoitorutiinin kuvat vierekkäin.

  

Kuvan hoitotulokset on saavutettu kahden kuukauden säännöllisellä hoitamisella. Löydät valmiin tuotepaketin täältä.

 

Tekstissä käytetty lähteenä estenomi Maria Varonin Elävä Iho -kirjaa, josta löydät monipuolisesti syvempää tietoa ihosta. Suuri suositus kaikille ihosta kiinnostuneille.

 

 

Ekohoitola Marlenan

BTB13 -hoito

BTB13 -Rauhoittava ja korjaava kasvohoito

Suunniteltu ongelmaihon hoidoksi ja saat nyt tutustumistarjouksena lokakuun loppuun saakka kotihoitoon 15 ml BTB13 Medical tehoseerumin kaupanpäälle arvo 29,50€.

Lämpimästi tervetuloa!

 

Ekohoitola Marlena

 

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen kuin ne julkaistaan.

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.